Tulipa mieleen kertoilla vähän enemmän omista kummallisuuksista. (vrt ed. postaus) Nimittäin mulla on päässä joissain asioissa henkselit omituisesti ristissä, ja se vaikeuttaa elämää monin tavoin. (huom! Nämä ei ole niitä sensuroituja omituisuuksia kuitenkaan)

Aloitetaan oikeasta ja vasemmasta. En ole koskaan oppinut hahmottamaan, kumpi on kumpi. Asia oli vaikea jo lapsena, ja nolotti, kun olin jo 10-vuotias, enkä millään tahtonut osata, kumpi on oikea, kumpi vasen. Sitten neuvokkaana tyttönä kehitin itselleni muistisäännön. Asuimme pienellä rautatieasemalla, ja opettelin muistamaan, että kun seison asemalaiturilla, naama kiskojen suuntaan, oikealle menevät junat menee Orivedelle, vasemmalle menevät Jämsään. Toimi!

Paitsi että joudun käyttämään samaa systeemiä yhä edelleen. Tästä seuraa, että jos olen selin kiskoille, minun on käännyttävä, jotta saan oikean Orivedelle, vasemman Jämsään. Muutenhan ne on väärinpäin. Kun kaverit näkee, että tanssahtelen yksikseni, he tietävät että taas se etsii oikeaa ja vasenta. Naama on aseteltava kiskojen suuntaan, muuten vasemmasta tulee oikea ja oikeasta vasen. Hierojan penkissä ongelmia tulee siinä vaiheessa kun pitää kääntyä vatsalta selälleen, ja hieroja käskee vaikka nostamaan oikeaa jalkaa. Horisontaalinen kääntyminen on aina vaikeampaa, koska siinä ei muistisäännöstä ole apua. Siis vatsallaan maaten oikea on ikkunan puolella, mutta kun käännyn selälleen, ikkunan puolelle tulee vasen. Kummallista? Miksei ne voi pysyä samalla puolella?

Ilmansuunnat on vielä ongelmallisempia. Kun asuimme edellisessä kodissamme, opettelin että pohjoisessa on paperitehdas, jos seison omassa pihassa. Siitä osasin sitten nimetä etelän, ja hyvällä tuurilla myös lännen ja idän. Kun muutimme parin kilometrin päähän, oletin edelleen, että pohjoisen puolella on tehdas. Kaverini purskahti nauramaan, ja näytti missä pohjoinen uudessa kodissani sijaitsee. Se oli SIIRTYNYT! Ei voi tietää, missä ilmansuunnat sijaitsee, kun ne siirtyilee holtittomasti, eivätkä pysy PAIKOILLAAN! Ja aurinko muka laskee länteen. Miten voi olla, että aurinko kesällä laskee ikkunastani näkyvän järven taa, mutta nyt syksyllä monta kilometriä... äh... vasemmalle. Onko vasemmalla pohjoinen vai etelä lännestä katsottuna? Laskeeko aurinko nyt johonkin väli-ilmansuuntaan poikkeuksellisesti? Ja palaa kesällä laskemaan länteen? Vai onko minua kusetettu laulun sanoilla, eikä aurinko oikeasti laskekaan länteen? Onko talven länsi eri paikassa kuin kesän länsi?

Sitten nämä lasiovet, kuinka monta kertaa olen seisonut oven takana ja lukenut lasioven toiselta puolelta avaamisohjeen: TYÖNNÄ. Mutta koska teksti on oven toisella puolella, siinä lukee ÄNNÖYT, ja minä toimin sen mukaisesti ja yritän työntää oven auki. Se ei aukea. Vastakohta ÄNNÖYT:lle on ÄDEV. Ei aukea. Lopulta ei enää muista, mikä teksti pitää ensin kääntää peilikuvaksi, ja alkaa aukoa väärinpäin myös niitä ovia, joissa teksti on oikeinpäin. Kohta en enää uskalla mennä ollenkaan isoihin kauppakeskuksiin, koska ovien kanssa on niin vaikeaa. Onneksi useissa paikoissa on nämä itsekseen avautuvat ovet. Mutta toisaalta nämä ovet saavat aikaan sen että olettaa, että ovi tosiaan avautuu itsekseen. Olen kerran kävellyt ovea päin, kun se ei auennut. Tai tarkasti sanottuna se ei ollut edes ovi, vaan oven vieressä oleva lasiseinä. Tosin olin siihen aikaan rakastunut, joten se selittää vähän asiaa.

Mutta uskokaa te ihmiset tämä: kun asuin naimisissa ollessani yhden kesän Indonesiassa, jossa oli vasemmanpuolinen liikenne, istuin ison jeepin rattiin, jeepissä oli ratti väärällä puolella, mutta kaikki hallintalaitteet ja polkimet kuten meillä.   Naksautin kerran päässäni olevaa nappulaa neljäsosakierroksen (en tiedä, miksi vain neljäsosa, mutta niin tein), ja osasin heti täysin suvereenisti, ilman ainuttakaan virhettä tai epäilyä ajaa väärää puolta, myös risteyksissä. Eli olisinko syntynyt väärään maanosaan? Aasiassa oikea olikin vasen ja vasen oikea, eikä mitään ongelmaa erottaa näitä toisistaan.

Myönnetäänkö täällä muuten omituisten bloggaajien pystejä? Mie voisin olla hyvä ehdokas.