Mökillä vaihteen vuoksi vähän ongelmia

Sinne on tullut vettä raanoista huonosti jo jonkin aikaa. Oletin, että se ikivanha, ruma, iso, romuinen paisuntasäiliö tuvan nurkassa on kulkenut tiensä päähän, eikä enää tasaa veden painetta. Vesipumppukin käynnistyy vähän väliä, ja pumppaa kuin henkensä hädässä pientäkin vesimäärää.

Viime viikolla kävin mökillä vähän laittamassa puita hellaan (= savustamassa koko helkkarin mökin, kun hella ei tauon jälkeen vetänyt) ja tekemässä polut saunalle ja liiterille. Ennen lähtöäni söin suurta herkkuani, lihaperunsasoselaatikkoa, jota meillä näppylämuusiksi kutsutaan. Se on ruoka, joka saa mun mahan poikkeuksetta kuralle. En ennakoinut asiaa, vaan lähdin ajamaan mökille.

Puolessa välissä matkaa muistin, että ai niin joo, tää oli SITÄ ruokaa... ajoin kuin hullu mökkiä kohti, henkisesti valmistautuneena paskomaan housuuni. En paskonut, kerkisin kuin kerkisinkin.

Vedin huojentuneena vessan ja aloin sytyttää puita hellaan. Sekä kuunnella, että vesipumppu hakkaa hulluna, yrittää pumpata vettä aina vain uudelleen ja uudelleen. Minne? Pahaa aavistaen menin vessaan, ja pönttöhän oli jäänyt vuotamaan oikein reippaalla lorotuksella. Ja mie säntään ympäri tupaa, nainen hätääntyy helposti tällaisissa tilanteissa..

Soitin tutulle putkimiehelle hätäpuhelun. Mies neuvoi, että pöntön sivussa on venttiili, josta saan veden tulon loppumaan. Huh, helpotusta, lorotus tosiaan loppui. Sovittiin, että putkimies tulee katsomaan tilannetta, ja tänään meillä oli sitten aamulla tärskyt mökillä.

Mies alkoi rassata pönttöä, ja huusi mut katsomaan. Sekä säiliössä ollut vesi, että se vesi, mitä sinne putkista tuli, oli täynnä rautahippusia. Koko pöntön sisälmys oli ruostunut rautahippusten ansiosta, Perse! Ihmettelin, että miksi raanoista kuitenkin tulee kirkasta vettä, sen vähän mitä sieltä vettä tulee. Mies avasi raanasta sen sihtiosan, ja kolisteli rautahippuset sihdistä pois. Selvisi samalla syy siihen, miksi vettä ei tullut. Keittiön raanassa oli samoin sihti täynnä paskaa. Äh!!

No, jotain hyvääkin: vettä tulee taas ihan oikealla paineella.

Sitten tutkimaan, mistä hippuset tulevat. Odotin pelko perseessä, onko kyseessä jokin sellainen korjaushomma, joka on vaikea tai mahdoton tehdä. Putket on suurimmaksi osaksi paitsi vanhoja, kuitenkin kuparia tai muovia. Mutta paisuntasäiliön ja putkiston välissä oli pieni pätkä rautaputkea. Siitä on ajan myötä siis alkanut irrota rautaa veteen. Onneksi en ole juurikaan vettä juonut mökillä. Viiniä ja siideriä vaan, hahhah!

Koska olen täysin tumpelo näissä rakennusteknisissä jutuissa, putkimies selvitti mulle perinpohjin, millainen remontti on edessä. Uusi paisuntasäiliö, siihen mielellään aktiivihiilisuodatin, jonka patruunan voin itse vaihtaa. Uudet putket ja kenties edessä on myös vesipumpun uusiminen. Onneksi vessan ja suihkun putket on kuparia ja muovia, ja ihan toimintakelpoiset. Ja onneksi putkimiehen summassa hatusta vedetty kustannusarvio ei ollut ihan kamalimmasta päästä. Kesällä palataan asiaan, siihen saakka yritän pärjätä hippusteni kanssa.

Kaksosjätkä lähti sitten maanantaina armeijan leipiin, sinne mökin naapuriin. On se jännä paikka nuorille miehille. Kävin viemässä hänet autolla sinne, jätin kasarmin portille, ja poika heitti repun selkäänsä, kääntyi vielä katsomaan taakseen ja sanoi: ei, perkele! Mutta mentävä oli, ei auta mikään. Alunperin Kaksosjätkä on suunnitellut olevansa siellä vuoden, saa nähdä sitten.

Eilen allekirjoitin vuokrasopimuksen. Muutto on sitten helmikuun aikana. Rahavarat hupenee, kohta on alettava tämän nykyisen asunnon ostajia hätistelemään, on tehty ainoastaan ostosopimus, mutta raha ei ole vaihtanut omistajaa. Tämän kuun loppuun olen antanut heille oman talon myyntiaikaa, enkä näillä näkymin siitä pysty paljoa joustamaan.

Tässä on siis alettava miettimään muuton organisointia ja toteutusta. Plääh!

Hermojani lepuuttaakseni olen kutonut itselleni palmikkoneuletakkia. Tällaisella kuviolla:

Taas kerran, nuo palmikot ja punainen väri on mulle pakkomielle

Tätä tehdessä törmäsin pitkästä aikaa sellaiseen ohjeeseen, jota en osannut tehdä. Nyppyjen ohje kuuluu: " *työnnä koukku 3 krs alempana olevan krs:n läpi. Ota lk koukulle, vedä läpi ja laita vasemman käden puikolla*  Toista *--* vielä kolme kertaa. Työnnä sitten koukku neulotun s:n läpi ja siitä lankalenkkien läpi vasemmalta oikealle, ota lk koukulle ja vedä läpi. Pudota neulottu silmukka sekä lankalenkit puikolta, siirrä virkkuukoukun s oikean käden puikolle ja jatka neulomista.

Täh?