Huomenta, kultsipuppelit!

Bloggaaminen maittaa taas. Tässä iässä menee aina hetki ennenkuin tottuu muutoksiin :) (ne HYMIÖT voisin kyllä huolia takaisin, niillä olisi kiva värittää tekstiä.)

Tässä välissä on tapahtunut sellainen kurjempi kämmäys, että ajoin kauppakeskuksen parkkipaikalla peruttaessani autoni perseen toisen naisen auton persettä vasten. Kurjan homman siitä teki eritoten se, että se nainen muutti kertomustaan siihen mennessä kun poliisit tulivat paikalle, mulla ei ollut todistetta siitä, etteikö hän olisi vekslannut autoaan siinä kuin miekin (kuten hän mulle ensimmäisessä versiossaan kertoi tehneensä, mutta muutti tarinaa poliiseille) ja näinollen musta leivottiin syyllinen. Kun soitin poliiseja paikalle, nainen selkeästi neuvotteli kaverinsa kanssa uuden version, kuulin myös kun se kaveri sanoi, että tästä tulee sullekin muuten sakot... No, hän kärsiköön omassatunnossaan valheensa. Ja uskon siihen, että karma rankaisee tuollaisesta. Mun autoon ei tullut kuin pari naarmua, eikä ihmisille käynyt mitenkään.

Mökin saunan lauteet alkoivat olla loppu-slut. Jo viime kesänä ne nitisivät ja rutisivat siihen malliin, että piti henkeään pidätellen kiivetä lauteille. Syksyllä alalaude jo vähän irtosi seinästä, ja Tokaksvanhin lupautui tekemään mulle avaimet-käteen-systeemillä uudet lauteet. Tuli muuten hienot! Ja kestävät! Taitava poika mulla, ei nimittäin ollut koskaan ennen lauteita tehnyt.

Kun Tokaksvanhin tutki lauteita, hän totesi, että ne olivat erittäin heikosti kiinni, ja alalaude oli oikeastaan kiinni vain ylälauteessa, joka taas oli heikosti kiinnitetty. Sen lisäksi ne oli alkaneet lahota, etenkin lattian rajasta ns "tukipuista" (huomatkaa tarkoitukselliset sitaatit).

Oli tulossa juhannus ja sisko vieraaksi mökille. Juhannusaatto oli perjantai, keskiviikkona Tokaksvanhin tuli tutkimaan laudetilannetta. Olin varma, että me saunotaan vielä vanhoilla lauteilla juhannus, ei uusia kerkiä tekemään. Tokaksvanhin katseli hetken lauteita, irrotti vähän ylälaudetta seinässä ja sai koko rakennelman tulemaan suunnilleen kerralla alas. Onneksi ei saunottu juhannuksena vanhoilla lauteilla. Muuten sen lahonneen ja mädänneen läjän seassa olisi ollut kaksi ylipainoista mammaa....(?)

Kun lauteiden jäännöksiä tutkittiin, olin aika kauhuissani. Ne lepäsivät siis melkein kokonaan muutaman pystypuun varassa, joista yksi oli tehty kahdesta kappaleesta ja loputkin lahoja alaosastaan. Kun jäännökset oli kannettu ulos, aloin katsoa lattiaa, luulin että siinä oli lahonnutta tummaa puuta pala. Sitten se lähti liikkeelle.. Ukkoetana oli saanut majailla rauhassa lahoissa rakenteissa ja kasvaa pulleaksi lauteita syömällä.

DSCN0604-normal.jpg

Täyteen mittaan venytettynä se oli ainakin 10-senttinen. Ette halua tietää, miten sille kävi..

Mutta niin vain kävi, että me saunottiin juhannuksena uusilla lauteilla. Tokaksvanhin ahersi koko torstai-päivän ja sai viimeistelyä vaille lauteet valmiiksi. Ja kiltti poikani tuli vielä aattoaamuksi hommiin ja viimeisteli lauteet, jotta emme saa tikkuja pyllyyn. Ne on upeat, turvalliset, kestävät, irroitettavat lauteet ja koristelistat, selkänojat ja kaikki <3

Ennen:

DSCN0603-normal.jpg

Jälkeen

DSCN0617-normal.jpg

 

DSCN0615-normal.jpg

Pelkäsin, että vanhat seinäpaneelit näyttää kamalilta uusien lauteiden rinnalla, mutta kävikin toisinpäin: ne näyttää hyvältä, kun on uutta puuta ja vanhaa puuta vierekkäin. Tuon vanhan penkin uusin jossain vaiheessa, mutta se on kestävä ja saa olla toistaiseksi.

Nyt lämpiää sauna melkein joka päivä, kun voi turvallisesti lauteille kiivetä. Kiitos, Tokaksvanhin!