Seuraa juputusta:

Kaksoslikkahan sai joulukuussa töitä Lidlistä. Oli toki tiedossa, että Lidl ei ole työpaikkana maailman paras, olihan jo aikanaan sen henkilöstöpolitiikasta paljonkin juttua lehdissä silloin kun se Suomeen rantautui. Mutta hienoa silti, että tyttö pääsi töihin. Tutkin työsopimuksen tarkkaan, nuoria kun voidaan vedättää helposti. Se oli epämääräisen asiallinen, jos näin voi sanoa. Sopimus sisälsi viikottaisen tuntimäärän, joka sitten koeajan jälkeen vakiintuisi normaaliksi, koeaikana tehdään lyhennettyä työviikkoa. Kuultiin kyllä huhuja, että koeajan jälkeen ei työpaikkaa enää juuri kenelläkään ole, mutta sehän oli sitten sen ajan murhe. Se aika koitti Kaksoslikan kohdalla toissaviikolla. Sanottiin perjantaina, ennalta varoittamatta, että ensi viikolla ei enää tarvita työpanostasi. Piste.

Lidlissä kohdellaan työntekijää kuin orjaa. Miltä kuulostaa systeemi nyky-Suomessa, jossa työntekijä "kellotetaan". Toisinsanoen kerrotaan ennalta varoittamatta, että kellotus alkaa nyt ja annetaan jokin työtehtävä samanaikaisesti kuin kello käynnistyy. Tehtävästä pitää suoriutua tietyssä ajassa, standardisuoritus on ennalta määrätty. Liian hitaista suorituksista tulee potkut. Tyttö selviytyi kellotuksista puhtain paperein, samoin kassatyöskentelystä, ja hän sai jopa kehuja normaalisti kurkku suorana huutavalta myymäläpäälliköltä. Jos näette Lidlissä myyjän juoksevan käytävien välissä, hänellä on luultavasti menossa "kellotus" ja hätä työpaikasta. Viiden minuutin tauko on tasan viisi minuuttia, ei puoli minuuttia yli ajan. Ja pissahädän on paras osua siihen tauon aikaan.. Taukojen pituuksia tarkkaillaan, isoveli valvoo koko ajan.

Työtunteja oli viikossa niin, että palkka jäi muutamaan sataan euroon. Kun sitten sisään otettiin jatkuvasti uusia työntekijöitä koeajalle, alkoi olla selvää, että vanhemmasta päästä tulee koeaikalaisille lähdöt. Lidl saa tukea harjottelijoiden palkkoihin, mutta ei enää vakituisille työntekijöille. Koeajan irtisanomista ei tarvitse perustella mitenkään, ja vaikka syytä tiukkaa, sitä ei kerrota (ei kai, koska syytä ei yleensä ole, eikä työntekijässä mitään vikaa). Kun koeaikalaisia on tarpeeksi, työt saadaan tehtyä, mutta kenellekään ei tarvitse maksaa normaalia palkkaa. Eikä kesälomia pidetä, eikä normaaleja lomarahoja tarvita. Kätevää. Ja siinä välissä voi pistää vakituistakin  porukkaa ulos ihan muuten vain, syyttämällä esimerkiksi liian hidasta suoritusta kellotuksessa.

Haluan tästä kertoa, koska olen kuullut, että tämä ei ole pelkästään paikkakuntakohtainen systeemi, tämä on Lidlin systeemi. Jos ja kun asioitte Lidlissa, miettikää kahteen kertaan, haluatteko hakea sieltä halpaa olutta tai saksalaisia juustoja. Mikä on niiden hinta, jos työntekijöiden kohtelu on julmaa, epäasiallista ja moraalitonta. Systeemi on rakennettu niin ovelasti, ettei mitään suorastaan laitonta tehdä. Mutta onko kaikki laillinen sitten moraalista, se on eri juttu..

Mie en ole Lidlissä juurikaan asioinut, mutta nyt loppui sekin vähä. Ja olen melkoisen monta ihmistä saanut mukaani boikottiin. Eli miettikää tämän kertomani perusteella, mistä ruokanne ostatte, ja jos ostatte Lidlistä, kuka ne rahat taskuunsa käärii.

                                          ------------------------------------------------------------------------------

Tänä aamuna soi ovikello, ja kun menin avaamaan, siellä oli postipoika paketin kanssa. Sisko kotiutui viime viikolla Intian matkaltaan, ja koska jäin kateellisena ja katkerana tänne rapaiseen Suomeen, sain lohdukkeeksi paketin. Kaksi tunikaa, yhden ihana mekon ja timjamisaippuaa (jossa sanotaan, että se lisää rohkeutta ja parantaa muistia, täsmäaine mulle) sekä kosteusvoidetta.

Vähän ryppyisiä vielä, kun täytyy nämä pestä, mutta piti ottaa kuvat kuitenkin:

 
ja



ja


 
Kadehtikaa nyt taas!

Viikonloppuna oli niin mukava tavata ystäväpariskuntaa. Ensin käytiin tyttöporukalla (voin sanoa näin!) syömässä, ja sieltä Kaksoslikka vei meidät ystävien kotiin, jossa jatkettiin iltaa saunomalla ja nauttimalla virvokkeita wink. Kolmen aikaan kellahdin heidän vierassohvalleen, ja seuraavana päivänä Kaksoslikka haki mut kotiin. Viivi oli tytön hoidossa, joten ei tarvinnut edes sitä ottaa mukaan. Virkistävä viikonloppu, kyllä ystävät on parhaita heart