Eilen illalla käytiin kirvesmieskaverini Tapsan kanssa mökillä palaveeraamassa. Mökin pihassa Tapsa seisoi kauan ihastelemassa onnistunutta väriä (viimeksi kun hän siellä kävi, oli valkoinen maali kaavittu osittain pois, mutta valmista tulosta hän ei ollut nähnyt), ja etenkin tumma ovi sai asiantuntijan kiitosta. Sekä sain myös kehuja hyvin tehdystä maalaustyöstä. Jospa mulla vaikka ura urkenisi vielä ammattilaismaalarina

Mulla on muhinut ainakin seitsemän eri vaihtoehtoa tuvan remppaamiseen. Johtoajatus on se, että rahaa siihen ei saa palaa paljoa, ja tuvassa on säilyttävä vanha tunnelma, vaikka pintoja uusittaisiin. Onneksi Tapsan ajatusmaailma kohtaa omani, ja ainoastaan yhdessä asiassa hän sanoi että niin ei kannata tehdä. Perusteli asian niin hyvin, että sanoin että samaa mieltä

Seitsemästä eri vaihtoehdosta on matkan varrella karsiutunut huonot pois, ja lopullinen suunnitelma on tämä: Tuvan katto laitetaan uusiksi. Valkoinen panelikatto. Seinistä revitään hirttä esille. Jos se on hyväkuntoista hirttä, siitä jätetään yläosa näkyville. Seinän alaosa paneloidaan helmiponttipanelilla, mutta paneloinnista tehdään niin korkea, että hellan tai tiskipöydän taa ei tarvitse laittaa kaakelia, vaan sielläkin on panelia. Hanni maalaa itse panelin, sekä mahdollisesti katon. Hirsi kuultomaalataan valkoiseksi. Tuota Tapsa ei hyväksynyt, vaan sanoi että hirsi jätetään sellaiseksi, ei maalata, koska katto, seinäpaneli ja lattia on vaaleita, joten liian synkeä ei tuvasta tule. Annoin periksi. Jos hirsi ei ole katseenkestävää, sitä ei aleta paikkailla, vaan siinä tapauksessa yläosa tapetoidaan jollain herkullisella tapetilla. Hanni valitsee sentään tapetin, siihen on Tapsan turha sanoa mitään

Kuva on parin vuoden takaa, mutta tässä nykynäkymä tupaan. Voitte visioida rempan tuloksia.

Hanni itse maalaa myös ällövihreän palomuurin vaaleaksi ja lattian vaalean harmaaksi. Lattian kaikki kuhmut ja rakoset jätetään ennalleen. Niihin ei kosketa, aitoon ajan patinaan! Paneli olkoon vähän tummempaa harmaan sävyä.

Tuvan varsinainen kalustus jää minimaalliseksi. Ajatuksen pohjana toimii nurkkaan, tämän tilalle laitettava vanha sininen kulmakaappi, se jonka Hanni on sinne entisestä kodista makkariin valmiiksi tuonut remppaa odottelemaan.

Avohyllyjä laitellaan seiniin sitten tarpeen mukaan.

Odottamassa on myös huutonetistä ostettu vanha hylly, joka tulee papan (ruman) avohyllyn paikalle puuhellan viereen. Ainoat varsinaiset keittiökalusteet tulevat olemaan hellan ja jääkaapin väliin laitettava laatikosto, ja tiskipöytä sekä kuivauskaappi menee kokonaan uusiksi. Ja Tapsa saa ihan itse suunnitella tiskipöydän ja puuhellan nurkkaan tason, joka taittuu saranoilla niin että pääsen roplaamaan paisuntasäiliötä ja pumpun hanikoita, mutta muuten se toimii laskutasona, sekä mikron alustana.

Puolet tuvan sähköistä on vanhoja ja sähkäri uusii ne,  ja laittaa muutaman uuden pistorasian, sekä hävittää hellan vierestä punaisen ison pallukan, josta sähköhella saa nyt virtansa.

Eli ideana on se, että teen itse osan = maalaan katon (ehkä, jos tarvitsee), maalaan panelin, palomuurin ja lattian. Tapsalle jää katon laittaminen Kaksosjätkä hanslankarinaan, panelin teko sekä kalusteiden asennus. Ja sähkärin kanssa olen jo alustavasti sopinut keikan. Siis ei ihan mahdottomasti tule maksamaan. Jollei mitään yllätyksiä löydy purkamisvaiheessa..

Mutta tähän mennessä ei ole rahaa kulunut vielä euroakaan. Suunnittelu on niin kivaa. Ja ilmaista.